Bransjenytt, Bærekraft, Bærekraftig utvikling

Cefatray – Moltzaus nyvinning er lanseringsklar

blank

Cefatray er et emballasjetrau med ett fiberbasert materiale, beregnet for flere typer næringsmidler og non food produkter. Den kan benyttes til både tørre, fuktige og fete konsistenser.

Råmaterialet er kartongkvalitet basert på fiber fra nordisk skog. Cefatray er blitt til som et svar på markedets etterspørsel etter materialer fra fornybare kilder, og utviklingen av kartong som emballasjemateriale har vært gjenstand for en enorm utvikling de seneste år, spesielt med tanke på styrke og fleksibilitet.

Moltzau kan tilpasse trauene etter hva slags type næringsmiddel eller produkt som skal emballeres, med hensyn til barriere for fett og fuktighet.

Ferdigreiste trau rett til kunden

Selskapet har investert i en egen produksjonslinje for Cefatray på fabrikken på Skedsmokorset. Daglig leder i Moltzau Packaging og styreleder i Fiberfokus, Christin Faukland-Martinsen, forteller at denne produksjonslinjen vil føre til en raskere løsning til marked for kunder som ønsker å erstatte dagens emballasje løsning med fibertrau.

– Våre kunder kan da motta ferdigreiste trau og trenger kun stå for fylling og toppforsegling i egne anlegg. Dette gir rom for testing og vurdering før eventuell egen investering, sier hun. Det jobbes allerede med store aktører innen dagligvarehandel.

Faukland-Martinsen forteller også at arbeidet med å utvikle konseptet har vært lærerikt. Flere hypoteser rundt tetthet, holdbarhet og temperaturutfordringer har blitt både avkreftet og bekreftet.

– Dette er innovasjonsarbeid på høyt nivå, hvor vi kan implementere opparbeidet kunnskap innen fiber og konstruksjon.

Kan erstatte plast og aluminium for en rekke næringsmidler

Det som skiller Cefatray fra andre emballasjeløsninger i kartong, er at den har egenskaper som gjør at løsningen kan erstatte emballasje i plast og aluminium for en rekke næringsmidler. Forbruker trenger ikke å separere innvendig plastfilm fra kartongtrauet for at den skal kunne gjenvinnes. Den kastes altså rett i kartongavfallet. Cefatray konseptet er tett og kan benyttes i ovn. I tillegg kan forseglingslokket enkelt overføres til dagens forseglingsmaskiner.

– Emballasjen er meget stabil og gir en god profileringsflate. Den kan erstatte flere emballasjeemner som i dag benyttes i butikk. Et eksempel kan være kjøtt – eller fiskeprodukter som i dag pakkes i plasttrau med kartonghylse og etikett. Disse kan nå pakkes direkte i Cefatray med trykkflate på alle sider om ønskelig. Dette reduserer antall emballasje emner pr produkt linje, optimaliserer logistikken og gir varemerket en synligere profil.  Det er kombinasjonen av dette som gjør Cefatray attraktiv og i tråd med de nye EU-kravene for emballasje, sier Faukland-Martinsen.