Uncategorized

Eirik Faukland vant Emballasjefagprisen 2019

blank

Ansvarlig for forskning og utvikling hos Moltzau Packaging, Eirik Faukland, vant Emballasjefagprisen 2019. Prisen ble delt ut på Emballasjedagene 2019.

Kåringen skjedde etter en svært jevn avstemning mellom to av de tre nominerte kandidatene. Juryen besto av Thomas Eie, Morten Aas og Marit Kvalvåg Pettersen.

Startet egen kartongfabrikk

Eirik Faukland har inspirert forbrukere, leverandører og kolleger på sin vei gjennom emballasjekarrieren siden han startet kartonasjefabrikk i Sarpsborg (Engelsrud Emballasje) tidlig på 80-tallet, for å lage esker av kartong til farens fyrverkeri.

Snart fant han egne markeder for emballasje og lærte sine kunder om rett materiale til rett bruk. Fra 2007 jobbet han i svenskeide EsonPac og begynte deretter i Moltzau Packaging i 2012 hvor han fortsatt jobber.

Eirik Faukland holder foredrag både på norske og svenske universiteter og inspirerer elever til å stille kritiske spørsmål ved dagens løsninger.

Ambassadør

De svenske kartongbrukene har og uttrykt sin takknemlighet fordi Eirik har vært en ambassadør for deres skogsdrift og materialegenskaper gjennom 40 års samarbeid. Han er involvert i de fleste forum som berører emballasje og bidrar i alle deler av emballasjekjeden som kan ha behov for hans ekspertise.

Emballasjefagprisen er på 10.000 kroner og gis til personer med et spesielt engasjement og interesse for emballasje og emballasjefagmiljøet i Norge. Prisen ble delt ut under jubileumsmiddagen på Emballasjedagene 14. november.

Kriteriene for Emballasjefagprisen

Emballasjefagprisen ble innstiftet av Den norske emballasjeforening og tidsskriftet Emballering i 1998.
Prisen deles ut etter følgende kriterier:

«Emballasjefagprisen er ment å øke interesse for emballasjefaget og tildeles personer som viser et spesielt engasjement og spesiell interesse for emballasje og emballasjefagmiljøet i Norge.»

Det har senere blitt lagt vekt på at Emballasjefagprisen ikke skal være en ærespris til pensjonister, men at den skal gis til folk som er aktive og gjør en ekstra innsats for emballasjefaget i nåtid.
Tidligere vinnere kan ikke vinne prisen igjen, med mindre de fortsatt er svært aktive flere år etter at de vant prisen første gang.

Tidligere vinnere av Emballasjefagprisen

1998: Erik Røsrud, Norsk Resirk
1999: Ole Martin Kolbjørnsæter, Polimoon Dynopack
2000: Knut Hallan, Hallan Papp / Norsk Emballage Museum
2001: Ole Jørgen Hanssen, Østfoldforskning
2002: Nina Iversen, Glomma Papp
2003: Birger Havre, Toro
2004: Jan Gjerde, Domstein Måløy
2005: Per Christian Olander, Emballasjeforeningen
2011: Thomas Eie, BAMA Industri
2015: Ole Jan Myhre, Norner
2016: Marit Kvalvåg Pettersen, Nofima
2017: Morten Aas, TINE
2018: Lars Brede Johansen, Grønt Punkt Norge