Blogg, Bransjenytt, Bærekraft, Design, Drikkekartong, fiberflaske, Formbar papiremballasje, Uncategorized

Fiberbloggen: Fiberemballasjen som stopper tiden

blank

Stig Seljeseth, Marketing Manager, Tetra Pak

Selv om verden stadig utvikler seg og gjør nye fremskritt, ønsker vi av og til at ting skal forbli akkurat som de er. For eksempel mat og drikke. Tidens gang gagner ikke den naturlige endringsprosessen når det gjelder matvarer. Derfor eksisterer Tetra Pak sine aseptiske kartonger for å holde innholdet beskyttet og smaksrikt, slik at vi kan nyte et glass juice som smaker som om eplene ble plukket i går, selv om de ikke ble plukket i går. Faktum er at Tetra Pak-kartonger bevarer råvarenes utmerkede kvalitet i flere måneder. Det er nesten som å stoppe tiden. 

Med Tetra Paks aseptiske prosess og emballasje trengs verken kjøling eller konserveringsmidler for å bevare holdbarheten og smaken til maten. Teknologien sikrer at innholdet er fritt for skadelige bakterier, mens vårt flerlagsmateriale beskytter det mot oksygen og lys. Ved å forhindre påvirkning fra disse tre faktorene kan vi stoppe tiden.

Fordelene er mange. I tillegg til at produktene har lengre holdbarhet, blir distribusjon mye enklere. Når mat kan transporteres og oppbevares i romtemperatur, reduseres risikoen for matsvin og energiforbruket er betydelig mindre. 

Tetra Paks aseptiske kartonger består av papirfiber (70 %)– fra FSC®-sertifiserte skoger og andre kontrollerte kilder, plast (25 % polyetylene) og et tynt lag av aluminiuin (5%).  

Fiberemballasje har ofte et lavere CO2-fotavtrykk enn andre emballasjematerialer, en LCA-analyse* gjennomført i Norge viste at en juicekartong (1 l) hadde 5 ganger lavere CO2-fotavtrykk enn en glassflaske.   

Resirkulering spiller en viktig rolle i en sirkulær økonomi. En brukt kartong kan gis nytt liv ved å bruke fibrene til papirark, frokostblandingspakker, flytteesker, pizzaesker, og andre produkter. På denne måten gjenbruker vi våre verdifulle ressurser i stedet for å la dem havne på søppelfylling, noe som utgjør en stor forskjell for miljøet.  

Les mer om kartongene som stopper tiden her: Time stopping carton | Tetra Pak Norway   

*Kilde: IFEU 2019, Norway