Bransjenytt, Bærekraft, Resirkulering

Kartong kan resirkuleres minst 25 ganger, viser undersøkelse

blank


En ny universitetsundersøkelse avliver myten om at fiberbasert emballasje kun kan resirkuleres få ganger og slår fast at den kan resirkuleres minst 25 ganger.

Fiberbaserte emballasjematerialer som papir, papp og kartong kan resirkuleres minst 26 ganger uten å miste sine egenskaper, hevder en uavhengig rapport laget av Graz University of Technology i Østerrike.
I undersøkelsen ble kartong resirkulert flere ganger for å forstå hvilken effekt – om noen – resirkulering har på de mekaniske egenskapene i materialet, herunder slitestyrke og brekkasjeresistens.

Ingen negative effekter på aktuelle mekaniske egenskapene ble detektert i studien. Fibrenes hevelseskapasitet viste heller ingen negativ trend, rapporterte universitetet, ifølge Pro Carton, som er en europeisk forening for produsenter av kartong og papp.

Winfried Muehling, daglig leder i Pro Carton, sier følgende:

-Funnene viser at fiberemballasje er mye mer varig enn vi tidligere har trodd; At fiberbasert emballasje kun kan resirkuleres fire til syv ganger før den mister sine egenskaper.

-Rene Eckhart, seniorforsker ved TU Graz, ledet forskningen, og han tror at antall ganger papir, kartong og papp kan resirkuleres dikteres av lagerforberedelser og tilgangen på resirkulerte materialer.

Studien viser at fiberbasert emballasje kan bidra til sirkulær økonomi og hvilken rolle den kan spille for å forbedre bedriftenes og merkevarenes bærekraftstroverdighet. I Europa blir nå 84,2 prosent av fiberemballasjen resirkulert. Målet er å nå 90 prosent i 2030.

Papp og kartong er også bionedbrytbar i en prosess som er kjent som organisk resirkulering.

-For å holde den sirkulære forretningsmodellen i gang, må vi alltid ha en sunn blanding mellom jomfruelige og resirkulerte fibre. Noen kunder krever kun jomfruelig fordi emballasjen skal brukes i direktekontakt med mat, fuktighet eller fettholdig mat som sjokolade.

-For luksusemballasje stilles det gjerne spesielle krav til hvithet og stivhet, og den må derfor lages av jomfruelig fiber. For bransjen er det viktig å samle inn, sortere og resirkulere alle fibermaterialer på markedet. Jomfruelig og resirkulert fiber er like viktige for sirkulær økonomi.