matkontaktemballasje, Papiremballasje

Nytt samarbeid om fiberbasert matemballasje

blank

4 desember, 2020

BASF og BillerudKorsnäs har utviklet et komposterbart papirlaminat for fleksibel emballasje som kan brukes til emballasje for matvarer og meieriprodukter.

Papirlaminatet kan brukes til emballasje for småkaker, iskrem, brødskiver, meieriprodukter, fisk, kjøtt og ost. Dessuten oppfyller emballasjen dagens krav til bærekraft, da materialet er organisk gjenvinnbart.

Tre basiskomponenter

Laminatet består av tre basiskomponenter: Papiret ConFlex Silk fra BillerudKorsnäs, en forseglingsoverflate laget av BASFs hjemmekomposterbare, og delvis biobaserte biopolymer ecovio og BASFs vannbaserte lim Epotal Eco 3675X.

Alle komponentene er sertifisert for hjemmekompostering i henhold til offisielle europeiske systemer. Laminatet består for en stor del av fornybart material som tilfører nye alternativer for slutthåndtering av fleksibel emballasje siden det er organisk gjenvinnbart.

Den nye og hjemmekomposterbare løsningen har samme egenskaper som en konvensjonell emballasje. Den er punkteringssikker, har god trykkbarhet, har utmerkede varmforseglingsegenskaper og kan kjøres på vanlige pakkemaskiner.

Papirbasert laminat

– Vi ville skape et papirbasert laminat med gode varmforseglingsegenskaper ved å bruke sertifiserte hjemmekomposterbare komponenter, sier Amir Pouriani, sjef for global markedsføring av biopolymerer i BASF.

– Det er en stor trend i samfunnet, drevet av lovgivningen i noen land, å gå over fra plast til papirbasert emballasje. Dessuten er dagnes flersjikts fleksibel laminater vanskelige å gjenvinne. I BillerudKorsnäs fant vi den perfekte partneren for å utvikle en sertifisert, hjemmekomposterbar løsning basert på papir med opprettholdte tekniske egenskaper for tradisjonelle laminater.

Ifølge målene i den europeiske strategien for plast i sirkulær økonomi, bør all plastemballasje være gjenvinnbar eller gjenbrukbar i 2030.

blank
Markus Saari, BillerudKorsnäs
Perfekte komponenter

– Med BASFs sertifiserte hjemmekomposterbare biopolymer og lim fant vi de perfekte komponentene for å ta neste skritt mot en bærekraftig løsning for fleksibel emballasje, sier forretningsutviklingssjef Markus Saari i BillerudKorsnäs.

– Vår felles utvikling er et suksessrikt eksempel på hvordan papirbasert og komposterbart material kan erstatte tradisjonelle laminater for næringsmiddelemballasje, samtidig som den oppfyller hygiene- og barrierekrav.

Ifølge Saari vil det nye materialet ha like mange designmuligheter som konvensjonell emballasje, men med den ekstra fordelen at den er hjemmekomposterbar.